Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
305
Egy mértani sorozat 3. tagja 4,32 míg a 19. tagja 79,87. Határozd meg a hányadost és a sorozat első eletét valamint az első 20 tag összegét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Szia!

a₁·q²=4,32, továbbá a₁·q¹⁸=79,87 → q¹⁸/q²=q¹⁶=18,4884 , ebből q=1,2 lesz a kvóciens (hányados) értéke!
Az első elem emiatt: a₁=4,32/1,2²=3 lesz pontosan!

Az első húsz tag összege pedig: S₂₀=3·(1,2²⁰-1)/(1,2-1)= (3·37,3376)/0,2=560,064 lesz pontosan! :)
-1

Le tudná valaki vezetni is a megoldás menetét képletekkel nem csak egy megoldást beírva?
0

1