Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kevertgáz előállítása

Főoldal » Középiskola » Kémia
358
Ebben a szorgalmi feladatban szeretnék segítséget kapni.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Szia!

Megcsináltam, de a több komponens miatt a b; részre bonyolultan lehetett csak rájönni, nem tudom, hogy jó lesz-e a levezetésem, de megpróbáltam! :)
Sajnos jobban nem sikerült!
Van még egy olyan eshetőség, hogy felírhatjuk a következő egyenletet (is): pl.

(1-x)×34.328,73+x×4271,61=8000 , ebből (34.328,73-30.057,12x)=8000, innen meg 30.057,12x=26.328,73, s emiatt x=0,8759 köbméter torokgáz kell, ill. 0,1241 köbméter földgáz!

875,9 köbdeciméter torokgázban van: 21,8975 köbdeci metán, 17,518 köbdeci hidrogén, 569,335 köbdeci nitrogén, 218,975 köbdeci szén-monoxid és végül 65,6925 köbdeci szén-dioxid ;
továbbá, 124,1 köbdeci földgázban van: 117,895 köbdeci metán, 0,6205 köbdeci etán és végül 5,5845 köbdeci szén-dioxid!

A földgáz-torokgáz aránya: V(föld)/V(torok)= 124,1/875,9=1/7,058, vagy máshogy írva 1:7,058 !
Ezért a kevertgáz összetétele még ez is lehet: 100% az 1000 köbdeci, a metán ebből 13,98 %-nyi, az etán ebből 0,062 %-nyi, a hidrogén 1,752 %-nyi, a nitrogén 56,934 %-nyi, a szén-monoxid az 21,898 %-nyi, végül a szén-dioxid pedig pontosan 5,374 %-nyi! :)

Remélem ezzel a kisebb módosítással már jó lesz a feladat!
Módosítva: 1 éve
0

Csatoltam a feladat - szerintem - helyes megoldását, az előzőt kitöröltem, mert hibásakat tettem fel!
0