Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Koncentráció számítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
319
Egy NaOH oldaltban a NaOH móltörtje 0,0476. Az oldat sűrűsége 1,109 g/cm3. M=40 g/mol. Adja meg az m/V %-ot!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Az oldatra felírható: n(lúg)/((n(lúg)+n(víz))=0,0476, ebből 0,9524·n(lúg)=0,0476·n(víz), vagyis n(lúg)=0,05·n(víz) adódik!

A lúg tömege (40·n) gramm, míg ugyanekkor a víz tömege 20·(18·n)=(360·n) gramm, ahol az "n" a NaOH móljainak száma.
Az oldat tömege : (40+360)·n=(400·n) gramm, térfogata → V(oldat)=(400·n)/1,109= (360,685·n) cm³, ennyi térfogatú oldatban van (40·n) g NaOH, tehát 100 cm³ oldatra számolva ez (100/360,685)×40= 11,09 gramm NaOH-ot jelent, az oldatunk tehát 11,09 vegyes%-os (11,09 m/V%) lesz! :)
0