Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia oldat készítéses számolás

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
394
Számítsa ki, hogy mennyi vízmentes és mennyi kristályos réz-szulfátra van szükség az előírt mennyiségű és koncentrációjú oldatok elkészítéséhez!

A kristályos réz szulfát moláris tömege 249,6 g/mol, a vízmentesé 159,6 g/mol. Az oldat tömege 200g, a Raoult koncentráció pedig 0,3860 mol/kg. A réz-szulfát 5 mol vizzel kristályosodik.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Szia!

1000 g (1 kg) vízben van oldva 0,386 mol vízmentes CuSO₄. Ennek a tömege (0,386×159,6)=61,606 g, tehát 1061,606 gramm oldatban lesz feloldva 61,606 g vízmentes só.
Mivel nekünk 200 g oldatunk van, ezért: (200/1061,606)×61,606= 11,6061 g vízmentes CuSO₄ van benne feloldva, tehát 11,606 g vízmentes sóra, átszámolva kristályvizesre pedig → (11,606/159,6)×249,6= 18,151 g CuSO₄ · 5 H₂O kell a 200 g tömegű oldatunk elkészítéséhez! :)
0