Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Dinamika

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
431
Egy követ függőlegesen felfelé hajítunk 50 m/s kezdősebességgel. Hol van a kő 7 s múlva (első kérdés) és hány méter utat tesz meg ezalatt (második kérdés)?
Mekkora ekkor a sebessége? (harmadik kérdés)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
a.)
A kő 7. másodpercbeni magassága: `"s"="v"_0*"t"-("g"*"t"^2)/2=50 \ "m"*7 \ "s"-("9,81" \ "m"/"s"^2*(7 \ "s")^2)/2=color(red)("109,66" \ "m")`



b.)
Miután elérte a maximális magasságát értelemszerűen vissza zuhan így ott a sebessége 0 lesz.

Az emelkedés teljes ideje:
`0=50 \ "m"-"9,81" \ "m"/"s"^2*"t"`

`"5,1" \ "s"=t` tehát ennyi ideig emelkedik. Ami azt jelenti, hogy `7 \ "s"-"5,1" \ "s"="1,9" \ "s`-ig zuhan.

A felelé megtett útja: `"s"_"fel"="v"_0*"t"-("g"*"t"^2)/2=50 \ "m"*"5,1" \ "s"-("9,81" \ "m"/"s"^2*("5,1" \ "s")^2)/2
="127,42" \ "m"`

A lefelé megtett útja: `"s"_"le"=("g"*"t"^2)/2=("9,81" \ "m"/"s"^2*("1,9" \ "s")^2)/2
="17,71" \ "m"`

A teljes megtett út tehát: `"s"_"összes"="s"_"fel"+"s"_"le"="127,42" \ "m"+"17,71" \ "m"=color(red)("145,13" \ "m")`



c.)
A sebessége a 7. másodpercben: `"v"="v"_0-"g"*"t"=50 \ "m"/"s"-"9,81" \ "m"/"s"^2*7 \ "s"=color(red)(-18,67 \ "m"/"s")`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 1 éve
1