Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mèrtan

Főoldal » Középiskola » Matematika
408
Az ABCD négyzetben AC∩BD={0}
AC= 6√2 cm
a) Milyen testeket kaptok, ha elforgatjátok a négyzetet a BD átló körül?
b) Nevezzétek meg a két test elemeit! Mekkora a két test sugara és alkotója?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a.)
Egy olyan testet fogsz kapni mintha két kúpot összeragasztottak volna az alapkörüknél fogva.



b.)
Elemei:
- Csúcs: A kúpok csúcsa a BD átló középpontjában (az O pontban) van.

- Alap: A kúpok alapja a négyzet azon része, ami a forgatás során körként mozog, vagyis a négyzet AC átlójára merőleges részén keletkezik a kör.

- Alkotó: Az alkotó a négyzet oldala lesz, ami a forgatás során a kúp oldalát adja.


A sugár a négyzet egyik oldalának fele, mivel a forgatás során az alap kör sugara az átló felezőpontjától induló távolság lesz. Tehát `"r"="AC"/2=(6sqrt2)/2=color(red)(3sqrt2 \ "cm")`

Az alkotó a négyzet egyik oldala. Mivel az átló hossza `"AC"=6sqrt2` az oldalhossz így `a="AC"/sqrt2=(6sqrt2)/sqrt2=color(red)(6 \ "cm")`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 1 éve
1