Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pénzügyi feladatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
503
Sziasztok! Kérlek segítsetek megoldani ezeket a feladatokat:

a) Bob lakásra gyűjt, és szeretne ennek érdekében 40 millió forintot félretenni a bankszámláján. Hány évre van szüksége ehhez Bobnak, hogyha az éves kamat 6% és havonta 100 ezer forintot tud erre a célra szánni?

(b) Bob 40 millió forint hitelt vett föl 6%-os éves kamattal. Hány évig tart visszafizetnie a hitelt, ha 250 ezer forint a havi törlesztő?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a.)
`"FV"="C"_0*((1+"r"/"m")^"n"-1)/("r"/"m")`

`40.000.000=100.000*((1+("0,06")/12)^"n"-1)/(("0,06")/12)`

`(40.000.000*"0,005")/100.000+1="1,005"^"n"`

`3="1,005"^"n"`

`"n"=log_"1,005" \ 3`

`"n"="220,27"` hónap ami `(220,27)/12=color(red)(18 \ "év" \ \ 4 \ "hónap" \ \ 8 \ "nap")`



b.)
`250.000=(40.000.000*"0,06"/12)/(1-(1+"0,06"/12)^(-12n))`

`250.000*(1-(1+"0,06"/12)^(-12n))=200.000`

`"0,2"="1,005"^(-12n)`

`"n"=-1/12*log_"1,005" \ "0,2"`

`"n"="26,89"` év ami `color(red)(26 \ "év" \ \ 10 \ "hónap" \ \ 20 \ "nap")`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 1 éve
2