Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Háromszög alapú egyenes hasáb 12. Osztály

Főoldal » Középiskola » Matematika
580
Sziasztok itt az alábbi feladat

Egy háromszög alapú egyenes hasáb alapélei 8cm, 15 cm és 17 cm. A hasáb magassága ugyanakkora mint az alaplap rövidebb magassága. Határozd meg a hasáb felszínét és térfogatát!

Előre is köszönöm további szép hétvégét nektek!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Először is megnézzük az, hogy a felírt háromszög nem-e derékszörű háromszög.

`17^2=15^2+8^2`

`289=289`

Az egyenlőség fennáll tehát ez egy derékszögű háromszög. Melynek a területéből könnyen vissza tudjuk számolni a magasságot. A háromszögekre igaz, hogy a leghosszabb oldalhoz tartozó magasság a legrövidebb de itt most csak egy magasságunk van az pedig a befogóhoz tartozó.

`a=8 \ "cm"`
`b=15 \ "cm"`
`c=17 \ "cm"`

`"T"_"a"=(a*b)/2=(8*15)/2=60 \ "cm"`

`"m"_"c"=(2*"T")/"c"=(2*60)/(17)="7,06" \ "cm"`

A hasáb felszíne: `"A"=2*"T"_"a"+"a"*"m"+"b"*"m"+"c"*"m"=2*60+8*"7,06"+15*"7,06"+17*"7,06"=color(red)("402,4" \ "cm"^2)`

A hasáb térfogata: `"V"="T"_"a"*"m"_"c"=60*"7,06"=color(red)("423,6" \ "cm"^3)`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 1 éve
2