Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
420
Mennyibe kerülne egy ló ha csak patkószegekért kellene kifizetni? Mégpedig az első patkószegért 1 forintot és minden következőért kétszer annyit, mint a megelőzőért. Egy patkóhoz 8 szeg tartozik.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1 ló=4 láb=4 patkó=32 szeg(4*8)
1.szeg=2^0=1 Ft
2.szeg=2¹=2 Ft
3.szeg=2²=4 Ft
.
.
.
32.szeg=2³¹Ft(2 a 31-ediken)
Összesen:=2^0+2¹+2²+...+2³¹=2³²-1

2. Megoldás
Sn=[(q^n)-1]:[q-1]
a1=1q=2 S32=?
S32=(2³²-1):(2-1)=(2³²-1):1=2³²-1


2