Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség kérés matematika feladatban

Főoldal » Középiskola » Matematika
585
Egy háromszög oldalainak hossza
a) 5 cm, 6 cm, 7 cm;
b) 27,2 mm, 51,0 mm, 57,8 mm;
c) 13,2 m, 14,1 m, 24,5 m.
Számítsd ki a háromszög legnagyobb szögének nagyságát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A legnagyobb szög a leghosszabb oldallal szemben van, arra vonatkozóan írod fel a koszinusztételt:

`c^2=a^2+b^2-2*a*b*cosgamma` `to` `cosgamma=((a^2+b^2)-c^2)/(2*a*b)`

c helyére írod a leghosszabb oldalt, a másik kettőt 'a' és 'b' helyére.

a,

`cosgamma=((6^2+5^2)-7^2)/(2*6*5)` = 0,2 `to` `gamma` = 78,46°

b,

`cosgamma=((27.2^2+51^2)-57.8^2)/(2*27.2*51)` = 0 `to` `gamma` = 90°

c,

`cosgamma=(13.2^2+14.1^2-24.5^2)/(2*13.2*14.1)` = -0,61 `to` `gamma` = 127,62°
0