Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házifeladat

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
450
Két testvér közösen tart egy 20 kg tömegű táskát. Az első gyerek a függőlegessel balra 20 fokos szöget bezáróan, a második a függőlegessel jobbra 10 fokos szöget bezáróan húzza ferdén felfele a táska fülét. A táska nyugalomban és egyensúlyban van. Mekkora erőt fejt ki az első gyerek (egészre kerekítve)? (g = 10 m/s^2)

Válaszok : 200 N ; 69 N ; 100 N ; 127 N

Mekkora erőt fejt ki a második gyerek (egészre kerekítve)?

Válaszok : 137 N ; 100 N ; 71 N ; 200 N
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, számolás, erők, n, kg, erőfelbontás
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Ábra

Az erőket felbontjuk vízszintes és függőleges irányú komponensekre.

- Függőleges esetén a táska súlya (`F_s` = 200 N) tart egyensúlyt a két függőleges komponenssel.

1. `F_s=F_1*cosalpha+F_2*cosbeta`

- Vízszintes irányoknál pedig a két testvér által kifejtett erők vízszintes irányú komponense egyenlő:

2. `F_1*sinalpha=F_2*sinbeta`

Csak `F_1` és `F_2` az ismeretlen.

`200=x*cos20+y*cos10`

`x*sin20=y*sin10` `to` `y=x*sin20/sin10` = `1.97*x`

`200=x*0.940+1.97*x*0.985` = `2.88*x`

`x=200/2.88` = 69,43 N = `F_1`

`y=1.97*69.43` = 136,78 N = `F_2`
1