Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek egyenletmegoldás

Főoldal » Középiskola » Matematika
364
Sziasztok hogy kell megoldani x -re ezt az egyenletet ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2

Egyik megoldás:
X=18
Ell. :
18-9=9
36*(1-(0,6+2.7)/2.2)²=9
0

Ez egy sima másodfokú egyenlet lesz, kisebb átalakítások után:

`x-9=36(1-(x/3+27)/22)^2`

`x-9=36(1-x/66-27/22)^2`

`x-9=36(x/66+5/22)^2`

`x-9=36((x+15)/66)^2` /`color(red)(*66^2)`

`66^2*(x-9)=36(x+15)^2` /`color(red)(":9")`

`22^2*(x-9)=4*(x+15)` /`color(red)(":4")`

`11^2*(x-9)=(x+15)^2`

`121x-9*121=x^2+30x+225`

`x^2-91x+1314=0`

`x_(1,2)=(91 pm root()(91^2-4*1314))/2` = `(91 pm 55)/2`

`x_1` = 73

`x_2` = 18
0