Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
302
Egy család gyermekeikkel túrára indult, amely 20 km volt. Az első napon csak 200 métert sikerült elérniük, majd minden nap 30 méterrel haladtak.
Hányadik napra tudták teljesíteni a kitűzött távot? És az utolsó napon hány métert csináltak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Ez egy számtani sorozatos példa!
a₁=200 m, d=30 m, S(n)=20.000 m (a számtani sorozat összege, a 20 km-es teljes út)

a(n)=200+(n-1)·30=(170+30n), ezért S(n)=n·(a₁+a(n))/2=n·(200+(170+30n)/2=20.000, ebből pedig → n·(370+30n)=40.000 → 30n²+370n-40.000=0 → n=(-370+√(4.936.900))/60=(2221,91-370)/60=30,87 nap, kb. 31 nap alatt tudják teljesíteni a távot!

Utolsó napon: a₃₁=a₁+30·d=200+30·30= 1100 m, azaz 1,1 km-t gyalogoltak az utolsó napon!

Megjegyzés: Két érték jönne ki "n"-re, de a másik az negatív és matematikailag nincs értelme!
Módosítva: 1 éve
0