Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
751
Sziasztok!
Valaki tudna ebben a feladatban segíteni?
Egy számtani sorozat ötödik és hatodik tagjának összege 60. A nyolcadik, kilencedik és tizedik tag összege 69. Határozd meg a sorozat első tagját és differenciáját!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

A megoldás:
1; (a₁+4d)+(a₁+5d)=60, ebből 2a₁+9d=60, tehát a₁=(60-9d)/2 lesz
2; (a₁+7d)+(a₁+8d)+(a₁+9d)=69, ebből pedig 3a₁+24d=69, kifejezve az első tagot megint → a₁=(69-24d)/3=(23-8d), ezért felírhatjuk, hogy (60-9d)/2=23-8d , rendezve: 60-9d=46-16d, azaz 7d=-14, így tehát a differencia → d=-2 !

Az első tag pedig valamelyik a₁-es kifejezésre adódik: a₁=(60+18)/2=78/2= 39 az első tag értéke !
0