Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gyenge savak és bázisok pH-ja

Főoldal » Középiskola » Kémia
944
Az 5,04 pH-jú ecetsavoldatban az anion koncentrációja kétszerese a bomlatlan sav koncentrációjának.

a, Számítsuk ki a kezdeti savoldat anyagmennyiség-koncentrációját.
b, Adjuk meg a disszociációfokot.
c, Határozzuk meg a sav disszociációs állandóját.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, bzsb, disszociáció
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az ecetsav disszociációjának az egyenlete:
`CH_3COOH hArr H^(+)+CH_3COO^(-)`
(A `H^(+)`-ból `H_3O^(+)` lesz, de nem baj)
1 molból 1+1 mol lesz.

Az anion koncentrációja kétszerese a bomlatlan sav koncentrációjának:
`[CH_3COO^(-)]=2·[CH_3COOH]`
Persze ez is igaz:
`[H^(+)]=2·[CH_3COOH]`
`[CH_3COOH]=([H^(+)])/2`

A hidrogénion koncentráció a pH-ból:
`[H^+]=10^(-"5,04") "mol"/"dm"^3="9,12"·10^(-6) "mol"/"dm"^3`
Tehát ennek fele:
`[CH_3COOH]="4,56"·10^(-6) "mol"/"dm"^3`
Az ecetsav teljes koncentrációja nem ennyi, hisz eredetileg a már disszociált ionok is ecetsav volt (mielőtt vízbe került). Vagyis azt vissza kell adni hozzá. Mindegy, hogy a `H^(+)` vagy a `CH_3COO^(-)` koncentrációját adjuk-e hozzá, mindkettő ugyanannyi, és mindkettő megegyezik a disszociált ecetsav koncentrációjával. Tehát az összes:
`c=[CH_3COOH]+[H^(+)]="13,68"·10^(-6) "mol"/"dm"^3`

Ez volt az a) kérdésre a válasz.

b) A disszociációfok a disszociált mennyiségnek az aránya az összeshez képest:
`α=([H^(+)])/c=2/3`. Százalékban 66,67%.

c)
`K_s=([H^(+)]·[CH_3COO^(-)])/([CH_3COOH])=("9,12"·10^(-6))^2/("4,56"·10^(-6)) "mol"//"dm"^3`
`K_s=2·"9,12"·10^(-6)\ "mol"//"dm"^3`

0