Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Vegyes feladatok

Főoldal » Középiskola » Kémia
313
Csatolom, 23:59ig kell leadni, házi
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A megoldások: oldatkészítéses feladatokra
3. feladat: 100 g oldatban van 80 g foszforsav, azaz (100/1,633)= 61,24 cm³ oldatban van (80/98)=0,8163 mol foszforsavunk.
1000 cm³ oldatra átszámolva ez (1000/61,24)×0,8163= 13,331 mol foszforsavat jelent, tehát: c(H₃PO₄)=13,331 mol/dm³ a moláris koncentráció.

4. feladat: 1000 cm³-ben van oldva 0,2 mol nátrium-szulfát, ezért 500 cm³-ben feleannyi, azaz 0,1 mol só van feloldva.
Ennek a tömege pedig: m(Na₂SO₄)=0,1 mol× 141,84 g/mol= 14,184 g nátrium-szulfát, ennyit kell bemérni.

5. feladat: 100 g oldatban volt eredetileg 20 g kalcium-klorid, de hozzáöntöttünk "x" g vizet, így (100+x) g lett az új oldat.
Ez az új oldat viszont 12 tömeg%-os, tehát felírható, hogy: (100+x)/100=20/12 , azaz (100+x)=166,67 → x=66,67 g vizet kellett hozzáönteni az eredeti sóoldathoz! :)

Remélem érthető volt a levezetés!
Üdv.: Ármós Csaba Debrecenből (49 éves, kémiás-matekos segítő)
1