Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Disszociációfok

Főoldal » Középiskola » Kémia
1546
Mennyi az ecetsav (Ks=1,75×10^-5mol/dm³) disszociációfoka 298K hőmérsékleten 1,3x10^3 mol/dm³ koncentrációjú oldatban?

Kérlek vezessétek is le a megoldás menetét.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, sos, disszociác
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Fel kell írni az ecetsav disszociációjának egyenletét:

CH3COOH ==> CH3COO- + H3O+

Meg kell határozni az egyensúlyi koncentrációkat:

Kiindulunk 1.3*103 mol ecetsavból, ebből tegyük fel hogy x molnyi alakul át, akkor az egyensúlyi koncentrációja: 1.3*103 -x .
Mivel x mólnyi ecetsav alakul át, az egyenletnek megfelelően, akkor x mol acetátion és x mol oxóniumion keletkezik.

Így felírhatjuk a savi disszociációs állandót:

Ks = (x*x) / (c-x)

1.75*10-5 = x2/(1.3*103-x)

Átrendezed az egyenletet és kapni fogsz egy másodfokú egyenletet, és akkor azt megoldod, és a pozitív megoldás lesz az, amely megmutatja, hogy mennyi alakult át az ecetsavból.

A disszociófokot pedig úgy kapod meg, hogy az átalakult anyagmennyiséget elosztod a kiindulási anyagmennyiséggel, ha százalékban kérik, akkor ezt az eredményt még megszorzod 100-al.

Savi disszociációs állandó: A keletkezett anyagok egyensúlyi koncentrációinak szorzata a megfelelő hatványon elosztva a kiindulási anyagok egyensúlyi koncentrációnak szorzata a megfelelő hatványon.
0