Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hasáb

Főoldal » Középiskola » Matematika
348
Egy négyzetes hasáb alapélének hossza 4 dm. Szélessége 3 dm. Magassága pedig 10 dm. Határozzuk meg a hasáb hosszabbik lapátlóját, testátlóját, és térfogatát.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A feladat leírása alapján ez inkább mondható egy téglatestnek mint hasábnak mivel az alapélei nem egyforma nagyságúak de mind 1.

A hosszabbik lapátló tulajdonképpen egy téglalap átlója. Amit meghatározhatsz egyszerű pitagorasszal mivel ismered az alapélt és a magasságot: `"d"=sqrt(4^2+10^2)=color(red)("10,77" \ "dm")`


A testátlója a három oldalél négyzeteinek összegének gyöke: `"D"=sqrt(3^2+4^2+10^2)=color(red)("11,18" \ "dm")`


A térfogata pedig: `"V"=3*4*10=color(red)(120 \ "dm"^3)`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 1 éve
2