Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
500
Egy mértani sorozat első tagja 20, a negyedik tag -2,5. Mennyi a sorozat hányadosa? Adjuk meg a tizedik elemet, és az első 10 tag összegét.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a₁=20
a₄=-2,5=a₁·q³

-2,5=20·q³
`- 1/8` =q³
`- 1/2` =q

a₁₀=a₁·q⁹=20· ( `- 1/2` )⁹= `-5/128`

S₁₀=20·[(-0,5)¹⁰-1)]/(-0,5-1)= `1705/128`
Módosítva: 1 éve
0