Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kerületi szög

Főoldal » Középiskola » Matematika
3289
Mekkora kerültei szög tartozik a kör azon ívéhez, amelynek hossza a kör kerületének 60%-a?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az r sugarú kör kerülete 2*r*π, ehhez 360°-os középponti szög tartozik, és ez a 100%-os körív. Ha elosztjuk 100-zal, akkor (2*r*π)/100=(r*π)/50 lesz a körív hossza, ehhez 360°/100=3,6°-os középponti szög tartozik, és az 1%-ot kapjuk meg. Szorozzuk 60-nal, ekkor 60*(r*π)/50=1,2*r*π lesz a körív hossza, ehhez 3,6°*60=216°-os középponti szög tartozik, és eljutottunk a 60%-hoz.

A kerületi szög a középponti szög fele, vagyis 216°/2=108°-os kerületi szög tartozik a körívhez.
0