Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Moláris térfogat

Főoldal » Középiskola » Kémia
367
Sziasztok! Valaki tudna segíteni megköszönném. Ilyen feladatot még nem csináltunk. Adatok: O2 300dm³ Térfogat 70° kérdés: MOL? Molekula? Tömeg? Köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, molekula, térfogat, tömeg, anyagmennyiség, moláris
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Ezek kevés adatok a megoldáshoz, annyit tudtunk meg belőle, hogy van 300 `dm^3` oxigéngáz, ami 70 fokos (remélhetőleg Celsius, azt pedig így jelölik: °C). Ehhez még szükséges lenne a gáz nyomása, ami ha nincs megadva, akkor légkörinek feltételezzük, legyen `10^5` Pa.
Ha hallottál már az állapotegyenletről vagy az egyetemes gáztörvényről, akkor meg tudod oldani:

`p*V=n*R*T`

kifejezed a kérdéses adatot (n) és behelyettesíted a megfelelő (SI) mértékegységekkel:

p = `10^5` Pa

V = 0,3 `m^3`

R = 8,314 `J/(mol*K)`

T = 70 °C = 343 K

`n=(p*V)/(R*T)` = `(10^5*0.3)/(8.314*343)` = 10,52 mol (tehát megvan a mol)

Hány molekula ez?

1 mol `6*10^23` db molekulát jelent.

10,52 mol oxigén pedig `10.52*6*10^(23)` = `6.3*10^(24)` db oxigénmolekula.

tömege:

1 mol `O_2` tömege 32 g

10,52 mol `O_2` tömege `10.52*32` = 336,6 g.
0