Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Help me

Főoldal » Általános iskola » Matematika
332
Csatoltam képet
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
a) 1 (mivel egyenrangú az összeadás, kivonás, így balról-jobbra kell elvégezni)
b) 7,78
c) 12,1
0

3. Számítsd ki

a) 12-nek a `3 / 4` részét;

`12 / 1 * 3 / 4 = (12 * 3) / (1 * 4) = 36 / 4 = 9`

b) `5 / 6`-nak az `1 / 3` részét;

`5 / 6 * 1 / 3 = (5 * 1) / (6 * 3) = 5 / 18`

c) `4 2 / 7`-nek az `5 / 3` részét;

`4 2 / 7 * 5 / 3 = 30 / 7 * 5 / 3 = (30 * 5) / (7 * 3) = 150 / 21 = 50 / 7 = 7 1 / 7`

d) `3 / 2`-nek a `6 / 7` részét;

`3 / 2 * 6 / 7 = (3 * 6) / (2 * 7) = 18 / 14 = 9 / 7 = 1 2 / 7`

e) `15 / 14` hatodrészének a `2 / 3`-szorosát;

`15 / 14 * 1 / 6 * 2 / 3 = (15 * 1 * 2) / (14 * 6 * 3) = 30 / 252 = 5 / 42`

f) `8 / 7` háromnyolcadának a `3 / 8`-szorosát!

`8 / 7 * 3 / 8 * 3 / 8 = (8 * 3 * 3) / (7 * 8 * 8) = 72 / 448 = 9 / 56`


4. Melyik a nagyobb és mennyivel?

a) 20 km `3 / 5` része vagy 9000 m `6 / 5` része?

`20 km = 20 * 1000 = 20000 m`

`{:(20000 / 1 * 3 / 5 = (20000 * 3) / (1 * 5) = 60000 / 5 = 12000),
(9000 / 1 * 6 / 5 = (9000 * 6) / (1 * 5) = 54000 / 5 = 10800):} } 20 \ km \ 3 / 5 \ "része nagyobb" \ 12000 - 10800 = 1200 m-rel`

b) 2 óra `3 / 8` része vagy 144 perc `5 / 12` része?

`2 óra = 2 * 60 = 120 perc`

`{:(120 / 1 * 3 / 8 = (120 * 3) / (1 * 8) = 360 / 8 = 45),
(144 / 1 * 5 / 12 = (144 * 5) / (1 * 12) = 720 / 12 = 60):} } 144 \ perc \ 5 / 12 \ "része nagyobb" \ 60 - 45 = 15 perc"cel"`

c) `8 / 5` liter `7 / 8` része vagy 42 dl `3 / 7` része?

`8 / 5 liter = 8 / 5 * 10 / 1 = (8 * 10) / (5 * 1) = 80 / 5 dl`

`{:(80 / 5 * 7 / 8 = (80 * 7) / (5 * 8) = 560 / 40 = 14),
(42 / 1 * 3 / 7 = (42 * 3) / (1 * 7) = 126 / 7 = 18):} } 42 \ dl \ 3 / 7 \ "része nagyobb" \ 18 - 14 = 4 dl-rel`

d) 350 kg `5 / 7` része vagy `4 / 5` tonna `1 / 5` része?

`4 / 5 "tonna" = 4 / 5 * 1000 / 1 = (4 * 1000) / (5 * 1) = 4000 / 5 = 800 kg`

`{:(350 / 1 * 5 / 7 = (350 * 5) / (1 * 7) = 1750 / 7 = 250),
(800 / 1 * 1 / 5 = (800 * 1) / (1 * 5) = 800 / 5 = 160):} } 350 \ kg \ 5 / 7 \ "része nagyobb" \ 250 - 160 = 90 kg-mal`


(Mivel képet küldtél be, kézzel kellett beírjam a számokat, hogy megoldhassam. Eközben elírások keletkezhettek. Nézd át.)
Módosítva: 1 éve
0