Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítséget szeretnék kérni csatolva a kép

Főoldal » Általános iskola » Matematika
435
Matematikaabol
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Segítséget szeretnék kérni
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

4
A csoport 1.
Számegyenest rajzolni, -4 től 4-ig jelölni a számokat tágasan, úgy, hogy könnyen osztani lehessen hol 4, hol 3 felé a távolságokat a számok közt. Lehet átszámolni, átváltani, de a számegyenesen végül az EREDETI alakban kell jelölni. (betűkkel jelölgettem), bár most látom, hogy hiába rajzolgattam, a szóközöket nem érzékeli... A nullát se rajzoljuk bele a számegyenesbe, csak azért csináltam így, hogy lehessen látni, hova kerülnek a kért számok.

A pont: -7,2/2=-3,6
B pont: -(1 és 1/3)
C pont: 5/4=1,25
D pont: 2,5
E pont: 11/3=3 és 2/3

------------I-----A-------I------------I--------B----I------------0------------I---C---------I------D------I--------E----I------------>
-4 3 -2 -1 0 1 2 3 4
1

A csoport 2. feladat:
1 és 3/5 < a < 2,1 átváltható az 1 és 3/5 = 1 és 6/10 azaz 1,6 így 1,6 <a<2,1 végtelen megoldás pl. a= 1,7 és a=2
-3,6<b<-2,8 végtelen megoldás, pl. b= -3 és b=-2
1/11<c<1/10 több megoldás közül pl. 1/11 = 10/110 és 1/10=10/100 megoldás lehet pl. c=10/101 és c=10/102





Módosítva: 1 éve
0

(Ez nem válasz, hanem hozzászólás madaraszivett válaszához.)

Ajánlom elolvasásra kazah tagtársunk ASCIIMath gyorstalpalóját: https://ehazi.hu/q/114769

A lényeg:
    • Minden sort külön fordított felső vesszők közé teszel, hogy értelmezve legyenek benne az ASCIIMath formázások
    • Amit azonos szélességű karakterekkel akarsz megjeleníteni, az elé „tt”-t írsz
    • Ami azonos szélességű karakterekkel megjelenítendő szöveg szóközöket és különleges karaktereket tartalmaz, azt idézőjelek közé teszed

`tt"  -7,2/2=-3,6 -4/3=-(1 és 1/3) 5/4=1,25 11/3=3 és 2/3"`
`tt"------------I-----i-------I------------I--------i----I------------I------------I---i---------I------------I-------i-----I------------>"`
`tt"  -4 -3 -2 -1 0 1 2 3 4"`

(A formázás rejtélyeiről korábban a https://ehazi.hu/q/133253 és https://ehazi.hu/q/125505 kérdések kapcsán is esett szó. Esetleg nézz rájuk, hátha ott világosabban sikerült fogalmazni.)
Módosítva: 1 éve
0

A csoport 3.

Azok a számokat, amelyek felírhatók két egész szám hányadosaként, racionális számoknak nevezzük.
Szorzatuk mikor lesz egész?
1.) a/b * c/d ahol a,b, c,d mind egész szám
2.) szorzatukat úgy számoljuk, hogy számlálót a számlálóval, nevezőt a nevezővel szorozzuk azaz a*c / b*d
3.) mikor egész ez a hányados? akkor, ha a*c többszöröse b*d-nek.
4.) Végtelen sok megoldást találhatunk. pl. b*d=2*3=6 és a*c=3*4=12 ekkor 12:6=2 ami egész szám
0