Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladatok törtekről

Főoldal » Középiskola » Matematika
1901
Egy tört nevezője 3-mal kisebb a számlálójánál, és a tört 2,1-del nagyobb a reciprokánál. Melyik ez a tört, ha a számlálója és a nevezője is egész szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
egyenlet, másodfokú
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha a tört nevezője x, akkor számlálója x+3, tehát az (x+3)/x törtet kapjuk. Ez 2,1-del nagyobb, mint a reciproka, vagyis x/(x+3), tehát ha levonjuk belőle azt a 2,1-et, akkor pont a reciprokot kapjuk:

(x+3)/x - 2,1 = x/(x+3), szorzunk a nevezőkkel:
(x+3)² -2,1*x*(x+3) = x², kibontjuk a zárójeleket:
x²+6x+9-2,1x²-6,3x = x², összevonunk és kivonunk x²-et:
-2,1x²-0,3x+9=0, ez egy másodfokú egyenlet, ami már a megoldóképlettel megoldható, de lehet szépíteni egy kicsit; szorozzuk 10-zel:
-21x²-3x+90=0, majd osztunk (-3)-mal:
7x²+x-30=0, ezzel egyszerűbb felírni a megoldóképletet. A megoldóképletben a=7, b=1 és c=-30, és eredménynek az x₁=2 és az x₂=-30/14=-15/7 megoldásokat kapjuk, amelyekből, értelemszerűen, az x=2 megoldás kell nekünk, tehát a keresett tört az 5/2=2,5, ebből kivonunk 2,1-et, akkor 0,4-et kapunk, ami 4/10=2/5, tehát igaz.

Ha nem tanultad még a megoldóképletet, akkor külön kérésre adok más alternatívát az egyenlet megoldásához.
1