Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség, nem értem a feladatot

Főoldal » Általános iskola » Matematika
355
Ez lenne a húgom hazifeladata, de nem értem a megfogalmazás miatt;

Mennyit adtunk a kisebbítendőhöz, ha a kivonandót 5 -tel csökkentettük, és a különbség 15 -tel nőtt?


Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ha ismered a kivonás esetén használatos „szakkifejezéseket”, a többit a feladat elmondja:

    kisebbítendő - kivonandó = különbség

Az olvashatóság kedvéért használjunk egy betűs neveket:
`a - b = c`

A feladat szerint `a`-hoz ismeretlen számot adunk hozzá, `b`-ből 5-öt vontunk ki és ezzel `c`-hez 15-öt adtunk hozzá:
`(a + x) - (b - 5) = (c + 15)`

Ezt picit átrendezzük:
`a - b + x = c + 15 - 5`

Azt tudjuk az eredeti felírásból, hogy `a - b` és `c` ugyanannyi, tehát behelyettesíthetjük:
`c + x = c + 10`

Mindkét oldalból kivonunk `c`-t:
`cancel(c) + x = cancel(c) + 10`

És megmarad a keresett ismeretlen és az értéke:
`x = color(red)10`
0