Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hányszorosa az első hat páratlan természetes szám szorzata az első öt természetes szám szorzatának

Főoldal » Általános iskola » Matematika
349
Ez mi?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Üdv, nem biztos hogy pontos a megoldás de így tudnám elképzelni!

1. Az első hat páratlan természetes szám: 1, 3, 5, 7, 9, 11.
Szorzatuk: 1 * 3 * 5 * 7 * 9 * 11.

2. Az első öt természetes szám: 1, 2, 3, 4, 5.
Szorzatuk: 1 * 2 * 3 * 4 * 5 = 120.

3. A páratlan számok szorzata:
1 * 3 = 3
3 * 5 = 15
15 * 7 = 105
105 * 9 = 945
945 * 11 = 10395.

4. Hányados:
10395 / 120 = 86.625.

Tehát az első hat páratlan természetes szám szorzata 86,625-szöröse az első öt természetes szám szorzatának.
0

A feladathoz fűzött magyarázatomat a kérdezőnek szánom, ugyanis én azt valószínűsítem, hogy egy fontos információ kimaradt a közölt feladatból.


Az első 6 páratlan természetes szám szorzata 10395, ez rendben is van:

1 • 3 • 5 • 7 • 9 • 11 = 10395


Ha azonban a feladat második része valóban az első 5 természetes szám szorzatára kérdez rá, akkor azoknak a szorzata nulla:

0 • 1 • 2 • 3 • 4 = 0

A legkisebb természetes szám ugyanis a nulla, és ha az szerepel egy szorzatban, akkor akárhány szám áll is utána, a szorzat mindig nulla lesz.



Ebben az esetben viszont a feladatot nem lehet megoldani, hiszen a 10395 és a nulla hányadosa értelmezhetetlen, ugyanis nullával nem lehet osztani.
0