Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Holnap dolgozat és nem értek semmit :(

Főoldal » Középiskola » Fizika
334
Kaptunk ki a fizikatanártól gyakorló kérdéseket de már 1 órája szenvedek rajta
a feladat:
szabadon eső test helyzeti és mozgási energiájának a vizsgálata.
Példa:
200 m magasról esik le egy test (v0=0). A lehetséges kérdések:
Mekkora sebességgel érkezik a talajra?
Mennyi a mozgási energiája 50 m magasban?
Mekkora a sebessége 120 m magasban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Adatok:
- Magasság (h) = 200 m
- Kezdeti sebesség (v0) = 0 m/s (mivel a test szabadon esik, nem indítjuk el sebességgel)
- Gravitációs gyorsulás (g) ≈ 9.81 m/s² (ez a Földön a testek gyorsulása)

1. Mekkora sebességgel érkezik a talajra?
A sebesség kiszámításához használjuk a következő képletet:
v = √(2gh)
- Itt a v a végsebesség, g a gravitációs gyorsulás, és h a magasság.
- Számítás:
v = √(2 * 9.81 m/s² * 200 m)
v ≈ 62.6 m/s

Ez azt jelenti, hogy amikor a test eléri a talajt, körülbelül 62.6 m/s sebességgel fog érkezni.

2. Mennyi a mozgási energiája 50 m magasban?
A mozgási energia (E_k) és a helyzeti energia (E_p) fogalmát kell figyelembe venni:
- Helyzeti energia (E_p) 50 m magasságban:
E_p = mgh = mg * 50
- Teljes energia (E_t) 200 m magasságból:
E_t = mg * 200
- A mozgási energia a magasság csökkenése miatt változik. A 50 m magasságban a mozgási energia:
E_k = E_t - E_p
E_k = mg * 200 - mg * 50
E_k = mg * 150

Ez azt jelenti, hogy a test mozgási energiája 50 m magasságban a teljes energiájának a 150 m magasságból származik.

3. Mekkora a sebessége 120 m magasban?
- Helyzeti energia (E_p) 120 m magasságban:
E_p = mg * 120
- Mozgási energia (E_k):
E_k = E_t - E_p = mg * 200 - mg * 120
E_k = mg * 80
- A mozgási energia kifejezhető így is:
E_k = 0.5 * m * v²
- Az egyenlet alapján:
mg * 80 = 0.5 * m * v²
- Ebből a sebesség kiszámításához:
v² = 160g
v = √(160 * 9.81) ≈ 40 m/s

Ez azt jelenti, hogy amikor a test 120 m magasan van, a sebessége körülbelül 40 m/s.

Összefoglalás:
- Talajra érkezési sebesség: ~62.6 m/s
- Mozgási energia 50 m magasságban: mg * 150
- Sebesség 120 m magasságban: ~40 m/s

Remélem valamennyit tudtam segíteni!
-1