Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség kérés matematika példa megoldásában

Főoldal » Középiskola » Matematika
622
Az ABC háromszög A csúcsból húzott magassága
36 cm hosszú. A magasság az alfa szöget 10,5° es
52°-os szögekre bontja. Mekkorák a háromszög oldalai
és szögei?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`ul"Szögek"`

`\alpha = 10.5 + 52 = \color{red}62.5 \degree`
`\beta = 180 - 90 - 10.5 = \color{red}79.5 \degree`
`\gamma = 180 - 62.5 - 79.5 = \color{red}38 \degree`

`ul"Oldalak"`

A magasság a háromszöget két derékszögű háromszögre bontja. Mindkét derékszögű háromszögben ugyanazokat a számításokat végezzük el, csak más adatokkal.

Szinusztétel: `\frac{AM}{BM} = \frac{sin \hat{ABC}}{sin \hat{BAM}}`
`BM = \frac{AM * sin \hat{BAM}}{sin \hat{ABC}} = \frac{36 * sin 10.5}{sin 79.5} = \frac{36 * 0.182236}{0.983255} = \frac{6.560479}{0.983255} = \color{red}6.672206 cm`

Pitagorasz-tétel: `AB^2 = AM^2 + BM^2`
`AB = \sqrt{AM^2 + BM^2} = \sqrt{36^2 + 6.672206^2} = \sqrt{1296 + 44.518328} = \sqrt{1340.518328} = \color{red}36.613090 cm`

Szinusztétel: `\frac{AM}{CM} = \frac{sin \hat{ACB}}{sin \hat{CAM}}`
`CM = \frac{AM * sin \hat{CAM}}{sin \hat{ACB}} = \frac{36 * sin 52}{sin 38} = \frac{36 * 0.788011}{0.615661} = \frac{28.368387}{0.615661} = \color{red}46.077899 cm`

Pitagorasz-tétel: `AC^2 = AM^2 + CM^2
AC = \sqrt{AM^2 + CM^2} = \sqrt{36^2 + 46.077899^2} = \sqrt{1296 + 2123.172754} = \sqrt{3419.172754} = \color{red}58.473693 cm`

Ellenőrzésként lásd az ábrán a GeoGebra számításait rózsaszínnel.
Módosítva: 1 éve
0