Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 8.o.

Főoldal » Általános iskola » Fizika
389
Mennyi idő alatt melegíti fel a 800 wattos mikrohullámú sütő a 3 dl 20 fokos vizet 50 fokra?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
A hőmennyiséget az alábbi képklettel számoljuk ki:
Q = m (víz tömegr) ⋅ c (víz fajhője (4186 J / kg °C)) ⋅ ΔT (hőmérsékletváltozás (50°C - 20°C = 30°C))

Ehhez ki kell számítanunk a tömeget:
A víz sűrűsége megközelítőleg 1 kg / L, így 3 dl = 0,3 L = 0,3 kg

Ezután már számolhatjuk a hőmennyiséget:
Q = 0,3 kg ⋅ 4186 J / kg °C ⋅ 30 °C

Ezt követően kiszámítjuk az időt:
A mikrohullámú sütő teljesítménye 800 watt, tehát P = 800 W = 800 J / s

Az időt az alábbi képlettel tudjuk kiszámítani: t = Q / P

Így a válasz az, hogy a 800 wattos mikrohullámú sütő körülbelül 47 másodperc alatt melegíti fel a 3 dl 20 °C-os vizet 50 °C-ra.
0