Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Téglalap területe feladat 12.osztály

Főoldal » Középiskola » Matematika
304
Sziasztok! A feladat a következő
Egy téglalap területe 60 cm2. Átlója 13 cm. Számítsd ki az oldalakat!

Köszönöm előre is
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A téglalap területét ugye a `T=a*b` képlettel szoktuk számolni. Az átló behúzásával két egyenlő derékszögű háromszöget kapunk amire igaz, hogy: `c^2=a^2+b^2`. Most hiányzik minden oldal de átalakíthatjuk a területképletet és alkalmazhatjuk a pitagorasz tételel.

`T=a*b=>b=T/a`

`d^2=a^2+b^2`

`d^2=a^2+(T/a)^2`

`0=-d^2+a^2+T^2/a^2`

`0=-d^2a^2+a^4+T^2`

`a=sqrt((d^2+sqrt(d^4-4*T^2))/2)=sqrt((13^2+sqrt(13^4-4*60^2))/2)=color(red)(12 \ "cm")`


`b=T/a=60/12=color(red)(5 \ "cm")`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 1 éve
1