Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika hőtan

Főoldal » Középiskola » Fizika
685
Hány gramm 100 ⁰C-os vízgőzt kell a 35 ⁰C-os 1,5 dl térfogatú kávéhoz lecsapatni,hogy 60⁰C-os forró kávét kapjunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Szükséges hozzá néhány adat:

A víz forráshője: `L_g` = 2260 `(kJ)/(kg)`

A víz fajhője: `c_v` = 4,18 `(kJ)/(kg*°C)`

A kávét tekintsük víznek. A hozzáadott vízgőz tömege x g.

1. A vízgőz lecsapódik, a keletkezett hő:

`Q_1=m_g*L_g` = `x*2260` J

2. A 100 °C-os víz lehűl 60 °C-ra:

`Q_2=c_v*m_v*DeltaT_1` = `4.18*x*(100-60)` = 167,2x J

3. Az 1,5 dl, ami 150 g kávé felmelegszik 35 °C-ról 60 °C-ra:

`Q_3=c_v*m_k*DeltaT_2` = `4.18*150*(60-35)` = 15675 J

A gőz által leadott hő egyenlő a kávé által felvett hővel:

`Q_1+Q_2=Q_3`

`x*(167.2+2260)=15675`

`x=15675/(167.2+2260)` = 6,46 g gőzre lesz szükség.
0