Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
342
Sziasztok hogyan kell ezt kiszámolni?
Csak 1 érdekel
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia, küldöm az 1. feladat megoldását!


A feladatban megadott sorozat

2. tagja: a₂ = 8
4. tagja: a₄ = 18


Először kiszámoljuk a differenciát (d), ami egy adott sorozatban a közvetlenül egymás követő tagok állandó különbségét jelenti.

Ebben a feladatban a differenciát úgy kapjuk meg, hogy a 4. tagból kivonjuk a 2. tagot, majd az így kapott eredményt elosztjuk 2-vel, mivel a két tag sorszáma közötti különbség 2 (4-2).

d = (a₄ - a₂) : 2 = (18 – 8) : 2 = 10 : 2 = 5


A differencia ismeretében már könnyű kiszámítani a sorozat 1. tagját. Ezt úgy kapjuk meg, hogy a 2. tagból kivonjuk a sorozat tagjai közötti állandó különbséget:

a₁ = a₂ – 5 = 8 – 5 = 3
0