Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértan

Főoldal » Általános iskola » Matematika
287
Egy ABCD téglalap AC átlója 10 cm
BAC szög = 30°
AB és BC hossza = ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
A téglalap minden szöge 90°. Az "A" az egyik csúcs BAC felírás arra utal, hogy az A csúcsnál lévő szög 30° ami nem lehetséges. Így ez a feladat sem megoldható.
0

Szinusztétel: `\frac{AC}{BC} = \frac{sin \hat{ABC}}{sin \hat{BAC}}`

`BC = \frac{AC * sin \hat{BAC}}{sin \hat{ABC}} = \frac{10 * sin 30}{sin 90} = \frac{10 * 0.5}{1} = \color{red}5 cm`

Pitagorasz-tétel: `AB^2 + BC^2 = AC^2`

`AB = \sqrt{AC^2 - BC^2} = \sqrt{10^2 - 5^2} = \sqrt{100 - 25} = \sqrt{75} = \color{red}8.660254 cm`

Ellenőrzésként lásd az ábrán a GeoGebra számításait rózsaszín alapon.
0