Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértan

Főoldal » Általános iskola » Matematika
375
Adott az ABC háromszög. ,,A" szög =90°
AD merőleges BCre, D eleme BC
BD= 9 cm
DC = 16 cm
Mennyi az ABC háromszög területe?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Túl kevés adat van megadva ahhoz, hogy a feladat megoldható legyen. A megadott adatok szerint csak a derékszögű háromszög átfogólyának hosszát kapjuk meg ami kevés.
0

Ábra

Találsz 3 hasonló háromszöget is, így lehet a megfelelő oldalakkal játszani.

I. ABC és ABD háromszögben: (hosszabb befogó/átfogó)

`y/25=16/y` `to` `y=root()(16*25)` = 20 cm

II. Innen amit akarsz, kiszámolsz; ha a terület kell, akkor akár x-et, akár m-et számolhatod:

`m=root()(y^2-16^2)` = 12 cm

`T=(25*12)/2` = 150 `cm^2`
0