Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek lecke!!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
587
Mennyi 25% és mennyi 45% sósavat öntsünk össze hogy 200g 90%os sósavat kapjunk?
El is tudnà valaki olyan táblázattal magyarázni?
Kérlek,teljesen nem értem.
Nagyon köszönöm mindenkinek aki segít !
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A tömeg% azt mutatja meg, hogy az oldat tömegének hány %-a oldott anyag, így a 200 gramm 90%-a 200*(90/100)=180 gramm.

Tegyük fel, hogy az első oldatból x grammot veszünk, ebben x*(25/100)=0,25x gramm oldott anyag található. A másikból 200-x grammot kell vennünk, így ebben (200-x)*(45/100)=90-0,45x gramm oldott anyag található. Összeöntés után 0,25x+(90-0,45x)=90-0,2x gramm oldott anyag lesz az oldatban, ennek kell 180-nak lennie, vagyis:

90-0,2x = 180, kivonunk 90-et:
-0,2x = 90, osztunk (-0,2)-del:
x = -450, tehát -450 gramm 25%-os oldatra van szükség. Értelemszerűen ez nem kivitelezhető, tehát a megadott paraméterekkel a feladat nem megoldható.

Általánosságban az mondható el, hogy ha adott két tömegszázalék, akkor az összeöntéssel nyert oldat tömegszázaléka is ezek között fog mozogni, esetünkben a 25%-os 45%-os oldatok összeöntésével legalább 25%-os és legfeljebb 45%-os oldat készíthető, a 90% ebből kiesik, így ilyen oldat nem készíthető.
0