Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek, százalékszámítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
1095
1. Hány forint után jár 17%-os éves kamatra 595 000 FT?
2. Egy munka 80%-áért 69120 Ft-ot kapott egy dolgozó.
A) Hány forintot kapna, ha a teljesítése 100%-os lenne?
B) Hány forintot kapna, ha a teljesítése 60%-os lenne?
C) Hány forintot kapna, ha a teljesítése 110%-os lenne?
3. Két rekeszben összesen 90 kg alma van. Mennyi alma van az egyes, ha az első rekesz alma 25%-a megegyezik a második rekesz alma 20%-ával?
4. Egy tartály tömege vízzel együtt 118 kg, a víz 75%-ának kiöntése után pedig 35 kg. Mekkora az üres tartály tömege?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Százalékszámításnál ezt magold be:
`e = T·s/(100)`
ahol `T` a teljes mennyiség, aminek az `s` százalékát akarjuk kiszámolni, ami `e` lesz.

Vagyis mondjuk 500-nak a 25%-a ennyi:
`e = 500·(25)/(100)=500·1/4=125`

Olyan hülye elnevezések szoktak lenni, hogy százalékalap (a teljes mennyiség), százalékláb (a százalék maga) és százalékérték (ami kijön). Nem baj, ha ezeket nem jegyzed meg, de azt muszáj tudni, hogy `bb"valaminek az"` `s\ bb"százalékát"` `bb"úgy kapod,"` `bb"hogy a valamit"` `bb"beszorzod"` `s/(100) bb"-zal"`. Ezt olvasd el még egyszer és jegyezd meg.

1)
Minek a 17%-a 595000?
Vagyis ez a képlet: `595000 = x·(17)/(100)`
Számold ki.

2)
A munka teljes összege legyen `x`. Annak a 80%-a a 69120.
Ebből számold ki az x-et (ez lesz a 100%, vagyis az A kérdés).
Utána annak a 60 illetve 110 százaléka lesz a B meg C.

3)
Az egyikben x, a másikban 90-x kg van
Az x 25%-a egyenlő a 90-x 20%-ával:
`x·(25)/(100)=(90-x)·(20)/(100)`

Fejezd be.

4.
Tartály x kg, víz 118-x kg.
A víz 75%-át kiöntve benne marad a víz 25%-a (mert 100-75=25), az `(118-x)·(25)/(100)`.
Akkor a teljes tömeg a tartállyal, vagyis x-szel több: `x+(118-x)·(25)/(100) = 35`
Fejezd ki ebből x-et.
0