Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
579
y²-3y-15
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Köszönöm!
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szabad kérdezni, hogy mi a kérdés?
0

Szorzattá alakítani kétféleképpen lehet;

1. megoldás: teljes négyzetté alakítással:

y²-2y-15 = (y-1)²-1-15 = (y-1)²-16, ha a 16-ot átírjuk 4² alakra, akkor a (y-1)²-4² alakot kapjuk, erre pedig használható az a²-b²=(a+b)*(a-b) azonosság, és ezt kapjuk: (y-1+4)*(y-1-4) = (y+3)*(y-5), és készen vagyunk.

2. megoldás: a gyökök ismeretében: tudjuk, hogy ha egy másodfokú kifejezésnek gyöke (ahol a függvényérték 0) y₁ és y₂, akkor átírható a*(y-y₁)*(y-y₂) alakra, ahol a a kifejezés főegyüttható (amivel a négyzetes rész be van szorozva), ez esetünkben 1 (mivel 1*y² van). Akár ránézésre is megmondhatóak a gyökök, de ha megoldjuk az y²-3y-15=0 egyenletet a megoldóképlettell, és kijönnek. Azt kapjuk, hogy y₁= és y₂=-3, így a fenti szabályt használva ezt kapjuk: 1*(y-5)*(y-(-3)) = (y-5)*(y+3), látható, hogy ugyanazt kaptuk.
Módosítva: 8 éve
0