Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítene??

Főoldal » Középiskola » Kémia
621
Mi a képlet vagy hogyan kell megcsináni?? SOS
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
62 66 67 68 ezek kellenének
Módosítva: 8 éve
0

62.
m/m% = (moldott a./moldat)*100
moldott a. = 0.0636*115 = 7.314 g

Tehát az oldatunkban 7.314 g magnézium-szulfát van. Azt kell kiszámolni, hogy ez mennyi kristályos magnézium-szulfátban van benne. Ehhez tudni kell mindkettő moláris tömegét.

M(magnézium-szulfát) = 120 g/mol
M(kristályos magnézium szulfát) = 246 g/mol

246 g kristályos magnézium szulfát ==> 120 g magnézium-szulfátot tartalmaz.
x g ==> 7.314 g
----------------------------------------------------------------
x = (7.314/120)*246 = 15 g (egyenes arányosság)


66.
V = 1 dm3 = 1000 cm3
oldat sűrűsége = 1.17 g/cm3
----------------------------------------
m = sűrűség * V = 1170 g szódaoldat

16 m/m%-os az oldat, tehát 100g oldatban 16 g oldott anyag van.
Akkor 1170g oldatban 187.2 g oldott anyag van.

Meg kell nézni hogy 187.2 g nátrium-karbonát mennyi kristályos nátrium-karbonátban van benne. (moláris tömegek alapján)

286g kristályos nátrium-karbonát => 106 g nátrium-karbonát
x g => 187.2 g
-----------------------------------------------
x = (187.2/106)*286 =505.9 g


67.
m(kristályos réz-szulfát) = 50g
m(víz) = 450g
Tehát m(oldat) = 500g.

Megint kellenek a moláris tömegek. Meg kell nézni, hogy 50g kristályos réz-szulfátban mennyi réz-szulfát van. Ez szintén az előbbiek alapján egyenes arányosság.

m(réz-szulfát) = 31.96g

m/m% = (31.96/500)*100 = 6.39 %


68.
m(kristályos nátrium-karbonát) = 28.6g
m(víz) = 200g
Tehát m(oldat) = 228.6g

Szinte ugyanaz, mint az előző, a moláris tömegek felhasználásával megnézzük, hogy 28.6g kristályos nátrium-karbonát mennyi nátrium-karbonátot tartalmaz.

Ha 286g kristályos nátrium-karbonát 106g nátrium-karbonátot tartalmaz, akkor 28.6g tartalmaz x mennyiségűt.

x = (28.6/286)*106 = 10.6g

m/m% = (10.6/228.6)*100 = 4.64%
1