Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy magas torony közepétől kidobunk vízszintesen egy követ, az a torony lábától 10 méterre esik le a vízszintes talajra.

Főoldal » Középiskola » Fizika
361
A torony tetejéről ugyanekkora sebességgel vízszintesen kidobott kő hova fog leesni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Legyen `v_0` a kezdősebessége a kőnek. t idő alatt `v_0*t` utat tesz meg vízszintesen, ami 10 méter. `to` `t=10/v_0`

A torony legyen h méter magas. `h/2` magasságból kidobott kő, ami t ideig mozog,

`h/2=g/2*t^2` =`g/2*(10/v_0)^2`

`h=g*100/v_0^2=g/2*200/v_0^2=g/2*(root()(200)/v_0)^2`

A h méter magasról vízszintesen eldobott kő `v_0` kezdősebesség esetén:

`v_0=s/t_2` = `s/(root()(200)/v_0)` = `(s*v_0)/root()(200)` `to` `s=root()(200)` = `10*root()(2)` m. `(approx "14,14 m")`.

Egyszerűbb megközelítésben:

Hányszorosa lesz az idő, ha kétszer akkora magasról ejtjük le a követ? Annyiszorosa lesz az út is.

`h=g/2*t^2` `to` `t=root()((2*h)/g)`

`t_2=root()((2*2h)/g)` = `root()(2)*t`

Mivel az idő `root()(2)`-szerese, így a távolság is annyi lesz, a vízszintes irányű komponens egyenletes mozgása miatt.
0