Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Csatoltam képet segítséget szeretnék kérni

Főoldal » Általános iskola » Matematika
308
Az 1 és a 2 át szeretném kérdezni h mi a megoldás
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Segítséget szeretnék kérni
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Gondolom itt ezek Legkisebb közös többszörös és Legangyobb közös osztó.

Prímtényezős felbontás:
117 = 3 x 3 x 13
425 = 5 x 5 x17

legnagyobb közös osztó:A két szám prímtényezői közül azok a közös tényezők érdekesek, amelyek mindkét számban megtalálhatók. Ezeket a közös prímszámokat az alacsonyabb kitevővel vesszük figyelembe
Mivel itt nem egyezik egyik prím se így a legnagyobb közös osztó az 1.

Prímtényezős felbontás:
975 = 3 x 5 x 5 x 13
9295 = 5 x 11 x 13 x 13
legnagyobb közös osztó:
5 x 13 = 65

Prímtényezős felbontás:
765 = 3 x 3 x 5 x 17
850 = 2 x 5 x 5 x 17

Legkisebb közös töbszörös: a legkisebb közös többszöröst úgy kapjuk meg, hogy a közös és nem közös tényezőket a legmagasabb hatványon összeszorozzuk.
Tehát 2 x 3 x 3 x 5 x 5 x 17 = 7650

prímtényezős felbontás:
558 = 2 x 3 x 3 x 31
3038 = 2 x 7 x 7 x 31

legkisebb közös többszörös:
2 x 3 x 3 x 7 x 7 x 31 = 27342

x1993
Egy szám akkor osztható 3-al ha számjegyeinek összege osztható hárommal. Tehát 1+9+9+3 =22
Akkor az x helyén csak olyan szám lehet amit ha hozzáadunk 22-höz akkor osztható lesz 3-al.
Ezek: 2, 5, 8

1993y
Egy szám akkor osztható 4-el ha az utolsó két számjegye osztható 4el.
Ezek: 2, 6

x1993y
Egy szám akkor sztható 15-el ha osztható 3-al és 5-el.
Egy szám akkor osztható 5-el ha az utolsó szájegye osztható öttel tehát 0 vagy 5.
Megoldás:
ha y = 0 akkor x lehet 2 vagy 6
Ha y = 5 akkor x lehet 3, 6, 9 nem tudom hogy elfogadják e de ha 0-át írunk akkor is osztható lesz 15el csak egyel kevesebb számjegy lesz hiszen az első helyre kerül.
Módosítva: 1 éve
1