Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segítsetek az alábbi szöveges feladatba.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
607
Az alabári iskolában a nyolcadikosok között két szakkör is nagyon népszerű. Az évfolyam 65%-a színjátszószakkörre, 70%-a pedig
robotikaszakkörre jár. 21 olyan nyolcadikos
van, aki mindkét szakkörre jár, és mindenki
jár valamelyik szakkörre.
a) Hányan járnak csak a színjátszószakkörre?
b) Hányan járnak csak a robotikaszakkörre?
c) Hány nyolcadikos diák van az alabári
iskolában?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia, küldöm a feladat megoldását!


Először kigyűjtjük és felírjuk az adatokat:

az összes 8. osztályos diák száma = x fő
a színjátszó szakkörre járók száma = 0,65x fő
a robotika szakkörre járók száma = 0,7x fő
a mindkét szakkörre járók száma = 21 fő


Ezután felírjuk az egyenletet és levezetjük:

(0,65x + 0,7x) – 21 = x
1,35x – 21 = x /+21
1,35x = x + 21 /–x
0,35x = 21 /:0,35
x = 60


a)

A csak színjátszó szakkörre járók száma:

(0,65 • 60) – 21 = 39 – 21 = 18 fő


b)

A csak robotika szakkörre járók száma:

(0,7 • 60) – 21 = 42 – 21 = 21 fő


c)

Az összes 8. osztályos diák száma maga az x értéke, vagyis 60 fő.
0