Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mennyi a rendszáma annak az atomnak amelynek 0.5 móljában összesen 36×10²³ db proton és elektron van

Főoldal » Középiskola » Kémia
470
Kérlek levezetést is írjatok ne csak megoldást
Köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Valószínűleg a protonok és elektronok együttes száma adott, ha mégsem, akkor lejjebb a másik értelmezés.

1,

0,5 molban van `36*10^(23)` db proton és elektron

1 molban van `72*10^(23)` db proton és elektron.

A protonok és elektronok száma az atomokban egyenlő, így mindkettőből van `36*10^(23)` db, ami `(36*10^(23))/(6*10^(23))` = `36/6` = 6 mol proton (és elektron is).

Így 1 db atomban van 6 db proton, a rendszáma tehát 6.

2.

Ha a protonok száma `36*10^(23)` (és az elektronoké is), akkor 1 molban kétszer annyi van

`72*10^(23)` db proton az `72/6` = 12 mol proton van 1 mol atomban.

1 db atomban tehát 12 db proton van, így a rendszáma 12.

Az utóbbi csak egy alternatív megoldás, a feladat nem egyértelműsége miatt, én az elsőt javaslom.
1