Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitsetek légyszives. Csatoltam képet

Főoldal » Általános iskola » Matematika
289
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A tizedek, századok, ezredek mindig a tizedesvessző után következő számok helyére utal
példaként
1 tized = 0,1
1 század = 0, 01
1 ezred = 0,001

3. feladat:
19,09
tizedekre kerekítés: 19,1
egészekre: 19
tizesekre: 20

2,0195
ezredekre (ez a vessző utáni 3. szám helye)= 2,02 (mert a 4. helyen lévő 5öst kerekítve a 3. helyen lévő 9nek 10nek kéne lennie, tehát a század helyén lévő szám 1-el nő)
századokra: 2,02
tizedekre: 2,0
egészre: 2

19,97
tizedekre: 20 (mert a 7et kerekítve a 9 tizednek 10 tizednek kéne lennie, tehát az egész szám (19) 1el nő)
egészekre: 20
tizesekre: 20


4. feladat:
3/4 = 0,75
0,2 = 1/5 (2/10, de a legegyszerűbb alakja az 1/5)
1/3 = 0,333333 (végtelen 3mas szám van a tizedesvessző után, ezt egy pöttyel kell jelölni a 3mas szám felett)
21/5 = 4,2 (mert a 20ban az 5 megvan 4szer, az 1ben megvan 0,2ször így 4+0,2=4,2)
22/9 = 2,444444 (végtelen 4es van a tizedesvessző után, szintén pöttyel kell jelölni)
3,2 = 16/5, a legegyszerűbb megoldás az, ha a tizedestörtet megszorzod 10el (vagy annyiszor 10el, hogy egész számot kapj), majd a végén egyszerűsítesz. Ezzel a példával:
3,2 *10= 32, tehát a tört 32/10, de ez egyszerűsíthető, mert mindkét szám osztható 2vel, tehát (32/2)/(10/2)=16/5
2/9 = 0,222222 (végtelen 2es van a tizedesvessző után, szintén pöttyel kell jelölni)
3+1/2 = 3,5 --> a tört mellet balra található szám mindig egész számot jelöl.
15+2/3 = 15,666666 (az előző feladat mintájára, kis plusz, hogy itt megint végtelen 6os van a tizedesvessző után, szintén pöttyel kell jelölni)
0,05 = 1/20 --> megint a 10el szorzás az egyszerű megoldás: 0,05*10=0,5 --> 0,5*10=5, tehát összesen 100al szoroztál be, ami 5/100. Ez tovább egyszerűsíthető 5tel, így kapsz 1/20-at
2,1 = 2+1/10 vagy 21/10, amelyik kényelmesebb
1,01 = 101/100 --> az előzőek alapján, viszont ezt nem lehet tovább egyszerűsíteni
3/8 = 0,375
Módosítva: 1 éve
1