Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi (Sokszögek)

Főoldal » Általános iskola » Matematika
756
Sziasztok. Valaki megcsinálná légyszi ezeket a feladatokat? Nagyon szépen köszönöm előre.
1. Szerkessz szabályos hatszöget, ha adott az:
a) oldala a = 4 cm
b) körülírható kör sugara R = 5cm

2. Szerkessz szabályos sokszöget, amely belső szögeinek összege 180⁰, körülirható körének sugara pedig R=5cm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, feladat, sos, házi, help
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
1. A szabályos hatszögről azt kell tudni, hogy oldala ugyanolyan hosszú, mint a köréírható körének sugara.

A szerkesztés menete mindkét esetben ugyanúgy történik:
1) Szerkesztesz egy 4-5 cm sugarú kört.
2) Ugyanazzal a körzőnyílással beszúrod a körív tetszőleges pontjába a körzőt, és elmetszed a körívet két lehetséges helyen.
3) Az előbb kapott metszéspontokba ugyanazzal a körzőnyílással beszúrod a körzőt, és újra elmetszed két helyen a körívet (akkor dolgoztál jól, hogyha az egyik metszéspont ugyanoda esik, ahová már esett egyszer metszéspont).
4) A 3)-ast addig ismétled, amíg a köríven nem születik meg 6 (különböző) metszéspont.
5) A 6 metszéspontot értelemszerűen összekötöd, hogy hatszög keletkezzen.

2. Egyedül a háromszögnek a belső szögösszege 180°-os, tehát egy szabályos háromszöget kell szerkeszteni;

1) Szerkesztesz egy teszőleges oldalú szabályos háromszöget.
2) Megszerkeszted a szabályos háromszög köré írható körének középpontját, ehhez két oldalfelező merőlegesre van szükség, és ezek metszéspontja adja meg (meg lehet szerkeszteni mindhármat, de a harmadikkal igazából csak ellenőrzöd az előbbi szerkesztések pontosságát; ha ugyanoda fut be, akkor jó).
3) A kör középpontjából 5 cm-es sugarú kört szerkesztesz.
4) Fektess a kör középpontjára és a háromszög csúcsaira félegyeneseket (összesen tehát 3-at kapsz), ahol a félegyenesek végpontja a kör középpontja. Ahol ezek a félegyenesek metszik az 5 cm sugarú kört, ott lesznek a keresett háromszög csúcspontjai. Ezeket csak összekötöd, és kész vagy.
1

"A szerkesztés menete mindkét esetben ugyanúgy történik:
1) Szerkesztesz egy 4-5 cm sugarú kört."
1