Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sürgős mert 8. os vagyok és holnapra kell

Főoldal » Általános iskola » Matematika
290
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Tudjuk, hogy a hatványozás ismételt szorzás ahol az alapot szorozzuk önmagával annyiszor amennyit a kitevő mond.

Ehhez hozzávesszük a szorzás előjelekre gyakorolt hatását:
    • Ha 2 szorzandó számok előjele azonos, a szorzat előjele pozitív, tehát `2 ** 3 = 6` és `-2 ** -3 = 6`
    • Ha 2 szorzandó számok előjele különbözik, a szorzat előjele negatív, tehát `-2 ** 3 = -6` és `2 ** -3 = -6`

Több mint 2 szorzandó esetében páronként szorozzuk amíg elfogynak. Például:
`-1 ** -2 ** -3 ** -4 ** -5 = -120`

Mert:
`color(blue)((-1 ** -2)) ** -3 ** -4 ** -5 = color(blue)(2) ** -3 ** -4 ** -5`

`color(blue)((2 ** -3)) ** -4 ** -5 = color(blue)(-6) ** -4 ** -5`

`color(blue)((-6 ** -4)) ** -5 = color(blue)(24) ** -5`

`color(blue)(24 ** -5) = color(blue)(-120)`

A hatványozás esetében is erről van szó. Ha az alap pozitív, az eredmény kétségtelenül pozitív. Ha az alap negatív, akkor mint fentebb láttuk a páronkénti szorzás részeredménynek előjele lépésenként megcserélődik. Innen levonhatjuk a következtetést:
    * Ha az alap negatív és a kitevő páros, az eredmény pozitív
    * Ha az alap negatív és a kitevő páratlan, az eredmény negatív

a) `(-3)^5` negatív, mert 5 páratlan

b) `(-15)^8` pozitív, mert 8 páros

c) `(-61)^11` negatív, mert 11 páratlan

d) `(-1)^23` negatív, mert 23 páratlan

e) `(-2)^18` pozitív, mert 18 páros

f) `(-11)^33` negatív, mert 33 páratlan

g) `(-32)^52` pozitív, mert 52 páros

h) `(-25)^26` pozitív, mert 26 páros
1