Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia házi

Főoldal » Általános iskola » Kémia
706
Fontos lenne hogy hibátlan legyen
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
9a) A 26-os rendszámú elem a vas, a 16-os protonszámú elem a 16-os rendszámú, vagyis a kén. A vas moláris tömege 56 g/mól, a kéné 32 g/mól.

b) Tetszőleges anyag 1 móljában 6*1023 darab atom található, így 0,25=1/4 mólban 6*1023/4=1,5*1023, ebből van 2, így 2*1,5*1023=3*1023 atom van a keverékben.

c) 56/4 + 32/4 =22 gramm (pontosabb eredményhez pontosabb moláris tömeget kell megadni).

10. A szén atomtömege 12 g/mól, az alumíniumé 27 g/mól. Tegyük fel, hogy a keverék x mól szenet tartalmaz, ennek tömege x*12=12x gramm, ekkor viszont alumíniumból 1-x mól van a keverékben, ennek tömege (1-x)*27=27-27x gramm, összesen tehát 12x+(27-27x)=27-15x gramm a keverék tömege, ennek kellene 20 grammnak lennie, tehát:

27-15x = 20, rendezés után
7 = 15x, osztunk 15-tel:
7/15 = x, tehát 7/15 mól szenet és 8/15 mól alumíniumot tartalmaz a keverék.
2