Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kiemelt kérdés! +15 pont jár a megoldásért!

Valaki segítene eligazodni ebben a középiskolás dolgokban?

72
Szóval én most nyolcadikos vagyok, tehát idén iskolát kell választanom, felvételit kell írnom stb.
Jó tanuló vagyok, a legrosszabb év végi bizonyítványomba 1 vagy 2 négyes volt, de mindig kitűnő szoktam lenni. A kedvenc tantárgyam a biológia, kémia, matek és az idegen nyelv.
Állatorvos szeretnék lenni, legalábbis mást nem tudnék elképzelni, ha jogász vagy bíró lennék azt nagyon unnám. Tehát ha állatorvos szeretnék lenni akkor milyen szakra kéne mennem? Illetve gimnázium, vagy valami technikum/szakközépiskola vagy mibe menjek? A szak az milyen legyen? Nem értek sajnos az ilyenekhez, de néztem egy gimnázium oldalán hogy van 4 éves képzésük ahol emelt óra számban tanulnék biológiát és kémiát, illetve lenne heti 3 angol és heti 3 óra német/latin/olasz/spanyol. Ehhez komplex biológia-kémia szóbelit kérnek. A másik amit néztem, ugyanebben az iskolában, nyelvielőkészítős biológia kémia. Itt is emelt óra számban tanulnám mindkettőt, viszont itt heti 6 óra haladó angol/haladó német, és heti 12 óra kezdő német/olasz/spanyol. Ezek nekem jók lennének? A nyelvielőkészítő mit jelent? Előkészítenek nyelvvizsgára? Ahhoz hogy megírjam az írásbeli felvételit, jelentkezni kell valahol? Mikor és meddig? Ebben az iskolában tavaly volt biológia-kémia verseny, és az első 10 embernek nem kellett szóbeliznie, amennyiben elért a versenyen 80%ot. Ilyen versenyük vajon idén lesz? Félek a felvételitől, tegnap megpróbáltam időkorlát nélkül kitölteni egy matek felvételit de sírni tudtam volna azon ahány pontot elértem volna. Az iskolám tart matematikából és magyarból felvételi felkészítőt/előkészítőt, már biztosan tudom hogy arra menni fogok. Magán tanárra nincs pénzünk, és az edzéseim miatt nincs sok időm se. Kérlek ne támadjon le senki, a normális válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Egyéb

Válaszok

2
A NYEK-es biológia kémia 5 év lenne
0

Szia! Az iskolák honlapját ha figyeled, valószínűleg mindenhol lesz nyílt nap. Ezekre jó ötlet elmenni, hogy lásd az iskolai légkört is, meg hogy hogy telik nagyjából ott egy óra. Itt lehet akármit kérdezni, akár tanároktól, akár diákok is biztos szívesen válaszolnak, ha esetleg van amiben kérdésed van az adott helyről. Meg persze nem árt látni, hogy neked az ottani élet mennyire szimpatikus.

A nyelvi előkészítő jelent + 1 évet, ezért lesz az 5 év. Ebben a nulladik évben többnyire csak nyelvóráid vannak (meg ha kémia-biosz akkor lehet az is, ezt így nem tudom pontosan), a többi tantárgy pl matek csak szinten tartás, inkább ismétlés. Utána leszel rendesen kilencedikes, és onnantól 4 év mintha sima gimiben lennél. Ha jobban szeretnéd tudni a nyelveket, akkor szerintem ez egy jó lehetőség, nekem volt ilyen nulladik évem. Vannak akik megbánják, én nem tettem. Sokat fejlődtünk abban az évben, ami máshogy nem lett volna meg. Személy szerint év végén én ekkor nyelvvizsgáztam is, de nem feltétlenül arra készültünk, tanultunk mindent is, de ez bőven elég volt ahhoz, hogy azt aki szeretné meg tudja csinálni.
A te esetedben szerintem a több nyelvóra az első évre vonatkozik az 5 évesnél, utána hasonló lehet a kettő, de mindenképp kérdezz utána pontosan, ez csak általános tapasztalat alapján én így gondolnám.

Versenyről szintén a honlapon tájékozódhatsz valószínűleg, vagy az interneten nézz körbe. De ha elküldöd melyik suliról van szó szívesen körbenézek én is, hátha többen többet találunk.

Felvételire igen, jelentkezni kell. Osztályfőnököd jó esetben tájékoztatni fog mindenről. Kapni fogtok egy jelentkezési lapot, amit be kell adni abba a középiskolába, ahol írni szeretnéd. Ez nem kell hogy az legyen ahova mész, lehet simán a legközelebbi is. Gondolj arra, hogy oda reggel el kell utaznod, sokan fognak oda menni, és megterhelő lehet órákat utazni mielőtt megírnád.
Ezen a linken a rövid szöveg alatt van egy letölthető dokumentum, amiben több és pontosabb információt találsz erről (dátumokkal együtt), ha esetleg érdekel bővebben:
https://www.oktatas.hu/kozneveles/kozepfoku_felveteli_eljaras/tajekoztato_felvetelizoknek/tajekoztato_alt_isk_8_evf

Ne félj, ha eleve jól tanulsz a kisujjadból ki fogod rázni mindkettőt. A sulis felkészítő nagyon jó ötlet, többnyire típus feladatok vannak, ha azokat megtanulod megoldani minden menni fog. Ebben pedig ott sokat tudnak segíteni. Biztos vagyok benne, hogy jól fog menni, van még addig időd. Ha meg mégis lefagynál, a hiedelmekkel ellentétben, egyáltalán nem fog ezen múlni semmi, és egyáltalán nem fogja meghatározni a jövőd. Ha valamit szeretnél, nem egy esetleges elrontott felvételi fog az utadba állni, ebben biztos vagyok. De ilyenre nem is gondolunk, ügyes vagy és simán menni fog!

Próbálj tényleg ne stresszelni a dolgon, ha eddig jól tanultál tényleg nincs mitől félned, főleg sulis felkészítővel. Itt azok vannak bajban, akik 8 évig azt se tudták mi a tananyag csak valahogy összeszedtek valami jegyet és decemberben jönnek rá, hogy hoppá valamit kéne tudni. Ha valamiben mégis elakadnál pedig akár én is szívesen segítek, de az oldalon még nagyon sokan elmagyarázzák mit hogy miért, ha olyan helyzetbe kerülnél.

Remélem mindent sikerült megválaszolni, ha mégsem vagy van más kérdésed, akkor keress nyugodtan, próbálok segíteni ha tudok benne.
0