Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gimnázium matek feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
320
Adott két vödör, egy 3 literes és egy 5 literes, valamint egy üres hordó, amelyet meg kell tölteni A.) 2017; B.) 2018 liter vízzel. (a vödrökön nincs beosztás)
a) Mennyi a minimális öntésszám?
b) Mennyi a minimális öntésszám, ha a hordóból meríteni is lehet?
c) Általánosíts!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A, 2O17 eseten 2O15-ig tölthetnéd az 5L-essel, de akkor csak 2O18-ra tudsz felmenni, ami B esetre jó is. 2O15/5=4O3 + még a 3L-es tehát 2O18 esetére 4O4 merés. 2O1Onél még 7L, ami nem osztható hárommal, de 2OO5nél még 12L, amely osztható hárommal. Ebben az esetben 2OO5/5=4O1 és 12/3=4 azaz 4O5 merés szükséges.

B, ha ki is lehet merni, akkor a 2O18-as eset nem változik, 2O17 esetén felmered 2O2Ora, így 2O2O/5=4O5 és aztán kimersz egyszer 3L-et, tehát 4O6 lenne. Láthatjuk, hogy még mindig kevesebbszer kellett merni, ha a 2OO5L+12L-es esetet választottuk, így a kimerés lehetősége nem változtat.

C, azt a legnagyobb 5-el osztható számot kell megkeresni, amelynek a maradéka osztható lesz 3-al.
0