Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
1290
Egy 1,5 m sugarú körpályán mozgó test 5s alatt 20 fordulatot tesz meg . Mekkora a fordulatszáma, a periódus ideje és a kerületi sebessége?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Tudjuk, hogy:

r=1,5 m
Δt=5 s
ΔZ= 20

Ha 5 s alatt 20-at fordul, akkor 1 s alatt 20/5=4et !
Tehát a fordulatszám n=4 1/s
Ha 1 s alatt 4-et fordul, akkor 1 fordulathoz negyed másodperc szükséges.

A periódusidő: T=1/n-->tehát 1/4, ami 0,25 s

A kerületi sebesség: vker=r*ω=r*(2π/T)=1,5*(6,28/0,25 s)=37,68 m/s
0