Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matekházi

Főoldal » Általános iskola » Matematika
288
3/2*5+3/5*8+3/8*11+…+3/2012*2015=2013/4030
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
`3/(n*(n+3)` = `A/n+B/(n+3)` = `(A*(n+3)+B*n)/(n*(n+3))`

A+B=0

3A=3 `to` A=1 `to` B=-1

`3/(n*(n+3)` = `1/n-1/(n+3)`

Az összegzésnél itt is kiesnek a tagok, marad az első és az utolsó:

`1/2-1/2015` = `(2015-2)/(2*2015)` = `2013/4030`
1